Innovatie
Betaalbaar en onderhoudsvriendelijk systeem
Het eerste patent voor een groene-muursysteem dateert uit 1938. Ruim 80 jaar later niet bepaald meer innovatief te noemen, zou je denken.
Tot 2013 werden muurtuinen echter vooral ontworpen voor grote bedrijven of zeer prestigieuze (overheids)projecten.
- Met andere woorden: ze kostten een vermogen.
- Bovendien bleken ze niet zeer onderhoudsvriendelijk te zijn.
Teun Depreeuw van Ecoverbo (ecologische verbouwingen) besloot daar iets aan te doen en groene muren binnen bereik te brengen van particulieren, bedrijven en overheden, van klein tot groot.
Door op zijn eigen terrasmuur te experimenteren met kwalitatieve, maar minder dure materialen en een toegankelijker systeem, vindt hij een betaalbare oplossing: een metalen frame, een doek met zakken voor de plantjes en een automatisch bewateringssysteem.
In 2013 start Muurtuin met een eigen innovatief systeem voor groene muren: betaalbaar, onderhoudsvriendelijk en toch kwalitatief hoogwaardig en technisch professioneel.
In januari 2021 kon Muurtuin als eerste in België een brandattest voorleggen voor zijn muurtuinen. Meer info in het artikel "Muurtuin heeft als eerste brandattest voor gevelgroen beet".
Groene muur als bouwschil: de toekomst van de bouw
Een goede bouwschil (buitenmuur) isoleert binnenruimtes optimaal over jaren, hij lost koudebruggen op, garandeert een gezonde lucht in binnenruimtes en levert jarenlang rendement.
Dat is precies wat de muurtuin als bouwschil ook doet, net zo goed als andere materialen, maar op een duurzamere en klimaatvriendelijke manier met lagere energiekosten als extra bonus.
Een groene muur is niet zomaar een ‘feature’: een dramatisch accent, een nagekomen gedachte, die weinig te maken heeft met het design van een huis of gebouw. Het is een volwaardige bouwschil die minder duurzame traditionele materialen, zoals baksteen en beton, volledig vervangt.
De muurtuin levert bovendien nog extra gezondheids- en levenskwaliteits-voordelen voor de gebruikers, zoals het filteren van fijnstof, productie van zuurstof, extra geluidsisolatie, betere brandveiligheid en het verminderen van het hitte-eiland-effect.
Deze innovatie is hét antwoord op de vraag naar energiezuiniger, milieuvriendelijker en leefbaarder bouwen.
Modulair systeem voor maximale flexibiliteit
Er zijn twee manieren om je muur te vergroenen: grondgebonden en niet-grondgebonden.
Grondgebonden groene gevels zijn gevels die worden bedekt met klimplanten (vb. klimop), wortelend vanuit de ondergrond (grondgebonden). Dit kan rechtstreek op de gevel of met klimhulp op enige afstand.
De andere optie voor verticaal groen is het niet-grondgebonden systeem, zoals Muurtuin. Daarbij plaatsen we de planten in een verticale structuur, met substraat als voedingsbodem voor de planten.
Het modulaire systeem van Muurtuin is een unieke innovatie op het gebied van groene muren. Door te werken met modules van 20x20cm biedt Muurtuin een unieke, welhaast oneindige diversiteit en flexibiliteit. Van een klein oppervlak (2m2) tot gigantische bedrijfsfaçades. En dat in alle denkbare vormen.
Grijswater zuivering en voeding van planten
Circulair watergebruik is een belangrijke vereiste voor een leefbare toekomst. In de Blue Deal stelt Vlaanderen dan ook dat circulair watergebruik de regel wordt. Grijs water (douche, was en vaatwas) kun je via planten zuiveren en zo de waterkringloop sluiten.
Teun Depreeuw, eigenaar van Muurtuin, ontwikkelde een innovatief systeem voor zuivering van grijswater i.s.m. Vlaanderen Circulair, Vlakwa en UGent. Dit systeem, de Total Value Wall©, werd uitgebreid getest met twee full scale proefopstellingen in Lier en Gent. Een wereldprimeur!
Meer info kan je vinden op de website van Total Value Wall©
De Total Value Wall© heeft in de praktijk onomstotelijk bewezen dat levende groene muren voor de zuivering van grijs water ingezet kunnen worden. Ze zijn een instrument voor circulair watergebruik en een sterk wapen in de strijd tegen de dreigende droogte.
Waterbesparing (tot 30%!) is voor huishoudens en bedrijven prettig, maar voor onze samenleving cruciaal. Douche-, was- en afwaswater kan na zuivering hergebruikt worden als toiletspoeling.
Mocht u informatie missen of ons gewoon feedback willen geven, neem dan gerust contact met ons op.